Onderhoud

 

Elke vloer heeft een bepaalde hoeveelheid onderhoud nodig en als u uw vloer dit onderhoud geeft dan zult u langer en meer van uw vloer kunnen genieten. Bij alle vloeren zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden om uzelf een heleboel onderhoudswerk te besparen.

Twee van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen tegen slijtage van de vloer zijn de simpele mat bij de inloop van uw huis en een goede stofzuiger. Zand en vuil op de vloer werken namelijk als schuurpapier en als de vloer vuil is dan loopt u de beschermende laag er al snel van af.
Daarnaast zijn ook de temperatuur en de luchtvochtigheid in huis van invloed op de vloer. De meeste parket- en laminaatvloeren zijn afgestemd op een gemiddelde temperatuur van 20 graden en een luchtvochtigheid van 50-60 %. Bij sterke afwijkingen van deze waarden zal uw vloer gaan vervormen en zichzelf beschadigen.

Naast deze 'dagelijkse' voorzorgsmaatregelen die voor elke vloer gelden zijn er ook nog vloer-specifieke onderhoudsvereisten.

Gelakt parket
Gelakte parketvloeren vragen maar weinig onderhoud. Gemorste drankjes en dergelijke kunt u gewoon met een vochtige doek verwijderen en zullen geen vlekken geven.

Het periodieke onderhoud van gelakt parket bestaat uit het aanbrengen van polish eens in de twee maanden en eens in de vier maanden, vooraf aan het polishen, parketcleaner aanbrengen. Daarnaast kan het geen kwaad om een paar keer per jaar de lak bij te werken met parketfinish.

Ge´mpregneerd parket
Ge´mpregneerd parket is parket met een waslaag. Het belangrijkste onderhoud aan dit soort vloeren is het vernieuwen van de waslaag. Dit kunt u het best een paar keer per jaar doen en houdt in dat u de oude waslaag verwijdert met een wascleaner en daarna een nieuwe waslaag aanbrengt. Die nieuwe waslaag kan een vaste of een vloeibare was zijn. Het aanbrangen van de waslaag doet u door eerst de vloer stofvrij te maken, dan een dunne laag was aan te brengen om die vervolgens na het drogen op te wrijven.

Geolied parket
Bij een geoliede vloer is het belangrijk om de vloer goed stof- en vuilvrij te houden. Wanneer de vloer vlekken gaat krijgen kunt u de vloer reinigen met Woca zeep. Deze zeep is niet alleen een reiniger, maar brengt ook een beschermende laag aan. Let op: geolied parket kan niet goed tegen water. Reinig de vloer daarom nooit met water zonder Woca zeep.

Laminaat
Laminaatvloeren kunt u best reinigen met warm water (hoe warmer het water hoe minder strepen) met per 10 liter water een half kopje laminaatcleaner. Bij sterke vevuiling kunt ook meer cleaner toevoegen aan het water. Daarnaast bestaat er ook extra sterke laminaatcleaner voor het periodieke onderhoud (ongeveer 4 keer per jaar).

Als u last hebt van zeer hardnekkige vlekken dan kunt u ook pure laminaatcleaner gebruiken en als dit nog niet genoeg is dan kunt u ook aceton of terpentine gebruiken. Gebruik echter nooit produkten die kunnen schuren want dan komen er krassen op de vloer.
 

 

 

 

streep

AZ Kurk & Parketspecialist  |  Steynlaan 4  |  3701 EE Zeist  |  T 030 6912333  |  F 030 6922475  |  E azkurkenparket@tele2.nl